Senetle borç para verme ya da mal satma gibi işlemler her geçen gün daha arttıkça bu süreçte yapılmakta olan işlemlerden biri de boş senet imzalamak olmaktadır. Bilhassa senetle kredi veren yerler tarafından sık sık uygulanmakta olan bu yöntem ile alakalı olarak akıllara takılmakta olan sorulardan biri de “boş senet imzalamak suç mudur?” konusu olmaktadır.
Boş Senet ( Açık Senet) İmzalamak Nedir?
Acil olarak para sıkıntısı çekmekte olduğumuz durumlarda kimi zaman senet karşılığında kredi ya da diğer bir deyiş ile borç para alırız ya da yine senet yaparak ürün alır ve satarız. Bu ve benzeri durumlarda sözde bize yardımcı olan yerler yapmakta oldukları işlemi garantiye almak amacı ile boş senet yapmaktadır. Bu durumda yapılmakta olan işlemi özetlemek gerekir ise bize direk olarak senetler imzalatılmakta ancak ödenecek olan tutar, ödeme zamanı gibi son derece önemli ve bir o kadar hassas kısımlar boş bırakılmaktadır.Buna açık senet de denilmektedir.
Soru-Cevap: Zorla senet imzalatmanın cezası nedir?
Bu durumda borçlu olduğumuz kişi bahsi geçen hu yerleri istediği gibi doldurabilmektedir. Söz gelimi 10 bin lira tutarında bir para aldığımız ve bir yıllık vade yaptığımız halde alacaklı kişi bu tutarı 100 bin lira olarak yazma ve vade süresini de bir ay olarak yazma gibi bir iş yapabilmektedir. Bu durum da tahmin edileceği üzere telafisi çok zor ve hatta imkansız mağduriyetler doğurmakta ve piyasada böyle süreçler yüzünden perişan olmuş pek çok kişi bulunmaktadır.
Boş Senet İmzalamanın Hükmü Nedir?
Boş senet imzalamak karşılıklı anlaşılarak yapılmış bir ticari ve hukuki bir iş olduğu için suç olduğundan söz etmek mümkün değildir. Ancak son derece tehlikeli ve bir o kadar riskli olduğunu belirtmek azami derecede önem arz etmektedir.